Mediation | Caroline van Dijk

 
 

Scheidingsbemiddeling

  

Een op de vier huwelijken loopt uiteindelijk uit in een scheiding. Dit is vaak een moeilijk proces waarbij verdriet, boosheid, teleurstelling, schaamte en (zelf)verwijt elkaar afwisselen.  Terwijl u met deze heftige emoties te maken heeft moeten er ook allerlei praktische en financiële zaken geregeld worden. Denk aan de woonruimte, boedelscheiding, alimentatie en pensioen. Een scheidingsbemiddelaar helpt bij dit proces en beschikt over de benodigde informatie. Nu goed scheiden voorkomt problemen later en eventuele conflicten blijven beheersbaar en bespreekbaar. Zo bespaart u niet alleen veel tijd en kosten, maar kunt u ook sneller uw nieuwe leven oppakken.

  

Respect

  

Het is belangrijk om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan, met zo weinig mogelijk emotionele schade. Ervaren als scheidingsbemiddelaar,  begeleid ik het gesprek en voorkom dat het uitmondt in een grote vechtpartij met veel emotionele schade en hoge financiële kosten. Wanneer het lukt om te accepteren van elkaar dat de relatie als partners eindigt, dan komt er ruimte om weer naar de toekomst te kijken.

  

Scheiden en kinderen

  

Je kan als partners uit elkaar gaan- maar je blijft allebei ouder van de kinderen. Dit vraagt speciale zorg en aandacht voor de omgang met elkaar over de opvoeding en zorg voor de kinderen. Wanneer de ouders goed met elkaar om kunnen blijven gaan zal een scheiding voor de kinderen minder schadelijk zijn.  Zij kunnen dan loyaal blijven aan beide ouders zonder bang te hoeven zijn de andere ouder daarmee te kwetsen of tussen de ouders te moeten kiezen.   Afspraken op maat worden vastgelegd in een ouderplan, aangevuld met een zorgregeling.

  

Convenant

  

De afspraken over de financiën, alimentatie en pensioen worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. In geval van kinderen wordt dit aangevuld met het ouderschapsplan. Deze stukken worden ingediend bij de rechtbank, die snel uitspraak kan doen als de partners het eens zijn.

De praktijk wijst uit dat mediation de beste, snelste en goedkoopste manier is om uit elkaar te gaan. Het gebeurt helaas te vaak dat een scheiding eindigt in een gevecht waarbij de partners lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.